‘Zorgverzekeringen 2018 stijgen minimaal met 30 euro’

Het is goed mogelijk dat verzekerden volgend jaar weer meer zullen gaan betalen voor hun zorgverzekering. Dit komt door een onverwachte tegenvaller waar zorgverzekerars mee te maken hebben.

Chris Oomen vertelt dit aan de NOS. Volgens de DSW topman wordt deze tegenvaller van 400 miljoen euro doorberekend aan de verzekerden. Daardoor zou de zorgpremie “in ieder geval met 30 euro per jaar (2,50 euro per maand) stijgen.” Deze 30 euro lijkt dus de minimale stijging die we kunnen verwachten voor de zorgpremie voor 2018.

Tekort van 400 miljoen euro

De verzekeraars verdienen niet enkel geld via de zorgpremie die betaald word, maar bijvoorbeeld ook via het zorgverzekeringsfonds. Het geld in het zorgverzekeringsfonds wordt betaald door de werkgevers en de overheid. Na herberekeningen blijkt dat zorgverzekeraars over 2016 zo’n 400 miljoen euro minder uit dat fonds ontvangen.

“Door dit tekort zullen de reserves dalen, en kunnen de premies niet laag gehouden worden”, meldt Chris Oomen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laat weten dat zij uit zullen zoeken waar die 400 miljoen op gebasseerd is. Het ministerie benadrukt verder wel dat pas in november de definitieve premies vastgesteld zullen worden door de verzekeraars.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gaf aan al bekend te zijn met het tekort, maar kan nog niet zeggen wat het effect daar op zal zijn op de premies voor 2018. Volgens een woordvoerder van ZN spelen inflatie, prijsafspraken met zorgaanbieders en de inhoud van de basisverzekering ook mee in de bepaling van de premie voor volgend jaar. Daar is verder nog vrij weinig over bekend, en dus zou er over een premiestijging nog niks te zeggen zijn.

Prinsjesdag

Tijdens Prinsjesdag (19 september 2017) zal er meer bekend gemaakt worden over bijvoorbeeld de inhoud van de basisverzekering 2018 en het eigen risico. Ook zal de overheid hier een rekenpremie bekend maken, die vaak een voorbeeld geeft over hoe we de premie bij andere zorgverzekeraars kunnen verwachten.

DSW zal een aantal dagen later waarschijnlijk al volgen met het aankondigen van de nieuwe zorgpremie. Dit doen ze vaak aan het einde van september, en reflecteert ook vaak hoe andere zorgverzekeraars hun premie doen veranderen. Vorig jaar steeg de premie bij DSW met 9,4%, wat naarkwam op ruim 9 euro per maand.

‘Zorgverzekeringen 2018 stijgen minimaal met 30 euro’
4.5 (90%) 2 votes
Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *