Overstappen van zorgverzekering met 14 dagen bedenktijd

Als je via onze zorgvergelijker een zorgverzekering tussen 19 november en 31 december afsluit, dan heb je altijd 14 dagen bedenktijd. Tijdens deze bedenktijd kan je bedenken of de overstap is wat je wilt. Mocht dit niet zo zijn, dan kan je de nieuwe zorgverzekering gewoon annuleren. Als je dat doet, dan zit je weer in je oude polis. Dit heeft te maken met de wet ‘koop op afstand’, en dat gebeurt als je de zorgverzekering online via bijvoorbeeld onze zorgvergelijker afsluit.

Koop op afstand

Zoals gezegd is deze koop op afstand wet vastgelegd, en staat op 14 dagen bedenktijd. Je behoort hiertoe als je bijvoorbeeld online een product besteld. De zorgverzekeringen horen daar ook bij. Ook als je je zorgverzekering via de telefoon afsluit, valt de aankoop onder deze wet. Overigens goed om te weten: je hoeft geen reden te geven waarom je van gedachte bent veranderd.

Overstappen en wijzigen

Stel, je besluit om as dinsdag (27 december 2016) een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Je stapt dan over van zorgverzekeraar X naar zorgverzekeraar Y. Mocht je donderdag (29 december) er achter komen dat bijvoorbeeld de dekking van je aanvullende verzekering toch niet helemaal zo is zoals je gedacht dat die was.
Vervolgens kan je bij je nieuwe zorgverzekeraar (zorgverzekeraar Y) aangeven dat je de aanvraag wilt annuleren. Omdat je in Nederland verplicht verzekerd moet zijn voor zorg, wordt je oude zorgverzekering bij zorgverzekeraar X weer geactiveerd.
Hierna zou je voor 31 december nog een nieuwe zorgverzekering kunnen kiezen voor 2017.

Het is niet altijd mogelijk om over te stappen van zorgverzekering. In de volgende gevallen is dat bijvoorbeeld niet mogelijk:

  • Je hebt premieachterstand, en bent daarvoor aangemeld bij het Zorginstituut Nederland. Overstappen kan nadat de premieachterstand voldaan is.
  • Je kiest buiten de overstapperiode een nieuwe zorgverzekering.
Overstappen van zorgverzekering met 14 dagen bedenktijd
4.5 (90%) 2 votes
Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *